Przepisy

Kilka przepisów na zdrowe potrawy.

 

Jogurtowe placuszki z płatków owsianych z musem owocowym

Składniki: 

  • jogurt naturalny (4 łyżki) 
  • płatki owsiane (3 łyżki)
  • jajo (1 sztuka)
  • mąka pszenna (2 łyżki) 
  • cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka) 
  • olej rzepakowy do smażenia 
  • mus owocowy

Sposób przygotowania:

Do naczynia dodać płatki owsiane, jogurt naturalny, mąkę pszenną i cukier waniliowy. Wymieszać z wbitym jajkiem i smażyć na patelni placuszki na złoty kolor. Podawać z musem owocowym.

 

Pasta z łososia

Świetnie smakuje z ogórkiem kiszonym

Składniki:

  • ok. 120g wędzonego łososia na gorąco
  • 5 łyżek kremowego serka z dobrym składem (np. Bielucha)
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • pęczek szczypiorku
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę i szczypiorek drobno posiekaj.

Łososia porwij na drobne kawałki.

Wymieszaj składniki i dopraw do smaku pieprzem.

 

Kasza gryczana inaczej

Składniki na 1 porcję:

  • 50 g kaszy gryczanej (waga przed gotowaniem)
  • 4 suszone pomidory z oliwy
  • 1 łyżka pestek dyni lub nasion słonecznika
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Ugotowaną kaszę wymieszaj z posiekanymi pomidorami, pestkami dyni i natką pietruszki.

Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

 

Cukinia faszerowana soczewicą

Składniki na 3 duże porcje:

  • 3 cukinie
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 szklanka soczewicy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża papryka
  • 3 szklanki bulionu lub wody
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 kula mozzarelli
  • 2 łyżki oleju
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka

Sposób przygotowania:

Cukinię przekrój, wydrąż środek. Oprósz solą i odstaw na 15 minut.

W tym czasie przygotuj farsz. Zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty czosnek. Po kilku minutach dodaj pokrojoną paprykę - smaż. Następnie dodaj opłukaną pod gorącą wodą kaszę i soczewicę, wlej bulion/wodę, dodaj przyprawy - gotuj przez 10 minut.

Po tym czasie dodaj pomidory w puszce i koncentrat - gotuj przez kolejne 5 minut.

Zlej sok z cukinii i obetrzyj ręcznikiem papierowym. Nałóż farsz, na wierzch rozłóż plastry mozzarelli i posyp drobno posiekaną papryką.

Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut. Upieczone cukinie oprósz natką pietruszki.

 

Sałatka z surowego kalafiora i ciecierzycy

Składniki na 4 porcje:

  • 1/2 małego kalafiora
  • 3 garści fasolki szparagowej
  • 1 mała papryka czerwona
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki uprażonego sezamu
  • 3 garści ugotowanej ciecierzycy (można użyć z puszki)
  • szczypiorek
  • łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Fasolkę ugotuj i pokrój na mniejsze kawałki.

Paprykę posiekaj.

Kalafiora zmiksuj blenderem, a jeszcze lepiej zetrzyj na tarce.

Wymieszaj składniki i dopraw do smaku.

 

Jeśli macie Państwo jakieś ciekawe i sprawdzone przepisy, które pomogą urozmaicić podawane dzieciom w domu potrawy, prosimy przesyłać je na maila grupowego a zamieścimy je na naszej stronie internetowej.