-
-
Lokalizacja
-
Kalendarium
Wtorek, 2024-05-21
Imieniny: Jana, Moniki
Przepisy
Kilka przepisów na zdrowe potrawy.
Jogurtowe placuszki z płatków owsianych z musem owocowym
Składniki:
- jogurt naturalny (4 łyżki)
- płatki owsiane (3 łyżki)
- jajo (1 sztuka)
- mąka pszenna (2 łyżki)
- cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka)
- olej rzepakowy do smażenia
- mus owocowy
Sposób przygotowania:
Do naczynia dodać płatki owsiane, jogurt naturalny, mąkę pszenną i cukier waniliowy. Wymieszać z wbitym jajkiem i smażyć na patelni placuszki na złoty kolor. Podawać z musem owocowym.
Pasta z łososia
Świetnie smakuje z ogórkiem kiszonym
Składniki:
- ok. 120g wędzonego łososia na gorąco
- 5 łyżek kremowego serka z dobrym składem (np. Bielucha)
- 1/4 czerwonej cebuli
- pęczek szczypiorku
- pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę i szczypiorek drobno posiekaj.
Łososia porwij na drobne kawałki.
Wymieszaj składniki i dopraw do smaku pieprzem.
Kasza gryczana inaczej
Składniki na 1 porcję:
- 50 g kaszy gryczanej (waga przed gotowaniem)
- 4 suszone pomidory z oliwy
- 1 łyżka pestek dyni lub nasion słonecznika
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Ugotowaną kaszę wymieszaj z posiekanymi pomidorami, pestkami dyni i natką pietruszki.
Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Cukinia faszerowana soczewicą
Składniki na 3 duże porcje:
- 3 cukinie
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 szklanka soczewicy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża papryka
- 3 szklanki bulionu lub wody
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 kula mozzarelli
- 2 łyżki oleju
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz, ostra i słodka papryka
Sposób przygotowania:
Cukinię przekrój, wydrąż środek. Oprósz solą i odstaw na 15 minut.
W tym czasie przygotuj farsz. Zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty czosnek. Po kilku minutach dodaj pokrojoną paprykę - smaż. Następnie dodaj opłukaną pod gorącą wodą kaszę i soczewicę, wlej bulion/wodę, dodaj przyprawy - gotuj przez 10 minut.
Po tym czasie dodaj pomidory w puszce i koncentrat - gotuj przez kolejne 5 minut.
Zlej sok z cukinii i obetrzyj ręcznikiem papierowym. Nałóż farsz, na wierzch rozłóż plastry mozzarelli i posyp drobno posiekaną papryką.
Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut. Upieczone cukinie oprósz natką pietruszki.
Sałatka z surowego kalafiora i ciecierzycy
Składniki na 4 porcje:
- 1/2 małego kalafiora
- 3 garści fasolki szparagowej
- 1 mała papryka czerwona
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki uprażonego sezamu
- 3 garści ugotowanej ciecierzycy (można użyć z puszki)
- szczypiorek
- łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
Fasolkę ugotuj i pokrój na mniejsze kawałki.
Paprykę posiekaj.
Kalafiora zmiksuj blenderem, a jeszcze lepiej zetrzyj na tarce.
Wymieszaj składniki i dopraw do smaku.
Jeśli macie Państwo jakieś ciekawe i sprawdzone przepisy, które pomogą urozmaicić podawane dzieciom w domu potrawy, prosimy przesyłać je na maila grupowego a zamieścimy je na naszej stronie internetowej.